Big OM

2014

BIG OM 2014

 

Klub za sportski ribolov na moru BIG OM, deveti je put organizirao tradicionalno natjecanje i big game ribolovu BIG OM 2014. koje je održano od 27. – 30. kolovoza 2014 godine u Omišlju.
Respektabilni status ,među hrvatskim, ali i svjetskim turnirima u ovoj elitnoj ribolovnoj disciplini, potvrđen je i ove godine uspješnom organizacijom, odazivom natjecatelja te popratnim sadržajima i posjećenošću cijelog događaja.
KSRM Big Om od prošle godine član je svjetske organizacije OWC, a turnir BIG OM kvalifikacijsko natjecanje čiji predstavnik / pobjednik dobiva pravo izravnog sudjelovanja na Svjetskom prvenstvu Offshore World Championship 2015. godine koje će se održati u Kostariki.Uz kup BIG OM, ove godine je održano i 1. Državno prvenstvo u big game ribolovu u organizaciji Hrvatskog saveza za športski ribolov na moru. Omišalj je bio domaćin 3. kruga ovog natjecanja ( uz Slano, Komižu, Vodice i Jezera).

EKIPE – NATJECATELJI
Na ovogodišnjem natjecanju sudjelovala je 21 ekipa, odnosno 84 natjecatelja iz Hrvatske, Slovenije, Italije, BiH, Njemačke; SAD-a, Nizozemske i Rusije. Veseli činjenica da uz ekipe koje već tradicionalno od početka sudjeluju u natjecanju, u Omišlju svake godine dolaze nove ekipe, što je potvrđeno i ove godine. Članovi KSRM Big Om natjecali su se u 5 ekipa. Svi natjecateljski brodovi bili su vezani na Rivi Ivana Pavla II, s koje su u jutarnjim satima isplovljavali. U noćnim satima, organizirano je čuvanje brodica i ostale imovine natjecatelja na Rivi.

NATJECANJE I DOGAĐANJA
BIG OM 2014. započeo je dolaskom natjecatelja i svečanošću otvaranja natjecanja 27.08. 2014. Svečanosti su nazočili brojni predstavnici medija. Nakon otvaranja usljedila je zabava uz grupu Kantriders.
Pravi ribolovni dan 28.08.2014. završio je 1 ulovljenom tunom (76 kg) i 8 puštenih tuna. Tunu je ulovila hrvatska ekipa Roko II.
Nakon drugog ribolovnog dana 29.08.2014. na rivi su se vagale dvije ulovljene tune slovenskih ekipa Alex i Lolita (70 kg i 64 kg), a pušteno je 7 tuna.
Treći ribolovni dan 30.08.2014. završio je vaganjem tune teške 72 kg koju je ulovila hrvatska ekipa Tutus. Pušteno je 11 primjeraka.
Za provođenje Propozicija i regulativnosti cijelog natjecanja bili su zaduženi glavni sudac Zoran Mijat i Tonći Luketa, ujedno i opunomoćenik HSŠRM.
U zabavnom dijelu nakon vaganja, svake je večeri organizirana živa glazba. Nakon prvog natjecateljskog dana, posjetitelje je zabavljao DJ Sanjin, druge je večeri za zabavu bio zadužen Tamburaški sastav Mistral, dok je na završnoj večeri, nakon svečanosti proglašenja pobjednika, prisutne zabavio Tabako band.
Uz zabavni program, svih je dana na rivi osigurana ugostiteljska ponuda hrane i pića te ponuda izvornih suvenira.

NAGRAĐENI
1. mjesto: ekipa TOTUS, voditelj Josip Glasnović
2. mjesto: ekipa LOLITA, voditelj Sašo Apostolovski
3. mjesto: ekipa MICI, voditelj Zrino Huljić
Najveća riba: ekipa ROKO II, voditelj Marin Kapitanović
Nagarada za fair play: ekipa LUPOGRIGIO, voditelj Andrea Muscillo
Nagrada za najsimpatičniju ekipu: ekipa SAL, voditelj Gerrit Van Der Beogerd
Nagrada Trofejsnog kupa: ekipa TUTUS, voditelj Josip Glasnović

POKROVITELJI, SPONZORI, DONATORI I PRIJATELJI NATJECANJA
Sportski i turistički značaj natjecanja najbolje potvrđuju sponzori i donatori koji su se, prepoznavši potencijal manifestacije, uključili i ove godine u velikom broju.
Stavljajući poseban naglasak na turistički segment, od ove godine BIG OM kao visoki pokrovitelj pratilo je i Ministarstvo turizma. Svoju podršku tradicionalno su iskazale regionalne i lokalne institucije.

CILJ I MISIJA
Deveto međunarodno kvalifikacijsko natjecanje u big game ribolovu BIG OM 2014 potvrdilo je rastuću popularnost ove ribolovne discipline, ali i cijele manifestacije koja prelazi granice općine Omišalj i otoka Krka. Sportski ribolovci dobro su upoznati s Omišljem kao poželjnom destinacijom, što bi uskoro trebalo rezultirati konkretnijim rezultatima mjerljivima i u turističkim razmjerima.
KSRM bIg Om upornim je dugogodišnjim radom ispunilo svoju viziju organizacije značajnog međunarodnog sportskog natjecanja. Raduje činjenica da veliki potencijal iz godine u godinu prepoznaju mjerodavne institucije i gospodarstvenici.
Cilj organizatora je učvrstiti BIG Om kao prepoznatljivi brand sjevernog sijela Jadrana, usavršiti ga organizacijski te novim sadržajima uključiti i privući posjetitelje i goste koji će upravo zbog ovoga događaja posjetiti Omišalj i otok Krk.

Dajana Brozić, tajnica kluba

 

 

______________________________________________________________________

 2013.

BIG OM 2013

Izvještaj o održanom natjecanju u big game fishingu

Međunarodno natjecanje u lovu na veliku ribu, osmi po redu BIG OM, odžano je od 28. do 31. kolovoza 2013. godine u Omišlju, na Rivi Ivana Pavla II. Klub za sportski ribolov na moru Big Om ove je godine ostvario cilj i Omišlju donio profesionalni turnir u atraktivnoj sportskoj disciplini koji je poznat i u svijetu. Tako je od ove godine klub Big Om postao članom svjetske organizacije OWC, a turnir BIG OM kvalificijsko natjecanje čiji predstavnik/pobjednik dobiva pravo izravnog sudjelovanja na Svjetskom prvenstvu – Offshore World Championship 2014. godine koje će se održati u Kostariki.

Značaj BIG OM-a prepoznali su mnogi – od natjecatelja koji su u Omišlju došli u najvećem broju do sada (24 ekipe i 91 natjecatelj iz 9 zemalja), posjetitelja (oko 2.500 u četiri dana) te sponzora i donatora koji su se priključili natjecanju. Natjecanje je imalo 3 lovna dana (29.-31.08.), dok je prvi dan, 28.08. bio rezerviran za svečano otvorenje. Valja naglasiti da je cijela manifestacija prošla  bez ikakvih incidenata, u natjecateljskom i zabavnom dijelu.

Kvaliteta natjecanja potvrđena je pravilnikom prema IGFA pravilima čije su provođenje nadzirali suci Zoran Mijat i Tonić Luketa, direktor natjecanja Mladen Marković i predsjednik Big Oma Tomo Sparožić. Osobita pažnja posvećena je poštivanju dozvoljene kvote ulova tune (400 kg), catch&release načinu ulova, video snimanju svakog ulovljenog primjerka i općenito lovu isključivo prema pravilniku turnira. Kršenje strogih pravila nije zabilježeno. Regularnost natjecanja na moru, uz sunce su nadzirali i službe Ribarske inspekcije i Pomorske policije RH, a s njihovim je djelatnicima ostvarena izvrsna suradnja.

Ove godine BIG OM obilježio ulov nešto manjih tuna, no brojčano najveći ulov primjeraka prema sistemu cath&release. U tri natjecateljska dana, ulov je prijavilo 12 ekipa, ulovljeno je  ukupno 29 primjeraka i ostvareno ukupno 4529,2 boda. Prvog natjecateljskog dana ulovljene su 2 tune, pušteno 8, a trećeg dana je ulovljena 1, a pušteno 3 tune (detaljnije u prilogu). Najveća ulovljena tuna težila je 60,7 kg. Sve ulovljene tune zabilježene su i izmjerene, a dijelovi peraja predani su splitskom Institutu za oceanografiju i ribarstvo u svrhu daljnjeg proučavanja. Organizator se pobrinuo da sve ulovljene tune budu u najkraćem roku gliserom prevezene na kopno i do vaganja čuvane u ledu.

Pobjednička ekipa 8. BIG OM-a je MONI II Amadeus Baška, s kapetanom Marinom Kapitanovićem, drugoplasirana je ekipa MIMA s voditeljem Denisom Stolfom, dok je treće mjesto pripalo ekipi OHANA s kapetanom Alešim Bendom (detaljnije u prilogu). Ekipi Mima je dodijeljena i nagrada za fair play (za najviše puštenih riba), a ekipi BAKAN nagrada za hrabrost (za ulovljenu i puštenu tunu od cca 200 kg u najmanjoj barci).

Za pobjednike su i ove godineosigurane vrijedne nagrade: prvoplasiranima je pripalo 30.000,00 kn, drugoplasiranima 20.000,00 kn, a trećeplasiranima 10.000,00 kn.

Uz prijavljenje 24 ekipe, na natjecanju je izvan konkurencije sudjelovala i ekipa riječkog ribolovnog kluba Luben.

Sportsku priču o Omišlju pratio je i zabavni dio tijekom četiri večeri. U glazbenom dijelu nastupili su Damir Kedžo, DJ Deno, grupa Corona i klapa Kaštadi, a gastro ponudu za natjecatelje i posjetitelje osigurali su Restoran Rivica i Villa Eva. Turistička ponuda obogaćena je malim eko-etno sajmom s proizvodima naše županije.

Uz pokrovitelje natjecanja – Općinu Omišalj, Turističku zajednicu Općine Omišalj i Primorsku-goransku županiju, natjecanje su podržali slijedeći sponzori i donatori: Lučka uprava Rijeka, Županijska lučka uprava Krk, ZMS info, Croatia osiguranje, Dezinsekcija, Geodetski zavod Rijeka, Pesja-Nautika, Janaf, Hoteli Krk, Hoteli Njivice, Hoteli Omišalj u stečaju, Poliklinika Zambelli, Tehno Val, Zidarski obrt Pušća, Franck, GP Krk, GPP Mikić, Restoran Rivica, Villa Eva, Bavaria, Trgovine Kvarner Punat, Trgovina Krk, Grad Krk, Adimo, DLS, Capris, Autocamp Pušća, Sportmat, CB radio klub Krk- Omišalj i Karizma.

Medijski pokrovitelj bili su Novi list, Radio Rijeka i Ribolov na Jadranu. Veliki turistički potencijal cijene manifestacije prepoznala je i Turistička zajednica Kvarnera s direktoricom Irenom Peršić-Živadinov.

Dio bogate foto i video dokumentacije bit će objavljen na službenim stranicama KSRM Big Om i OWC-a.

8. BIG OM najuspješnije je natjecanje do sada. Tijekom četiri dana međunarodnog natjecanja je iznimna profesionalnost, organiziranost i uigranost članova Organizacijskog odbora i KSRM Big Om, što je rezultiralo činjenocom da je BIG OM po kvaliteti, posjećenosti i reakcijama natjecatelja svrstan pri samom vrhu takvih manifestacija u Hrvatskoj. Atraktivne sportske sadržaje prepoznali su natjecatelji, a veliki turistički potencijal priznati turistički djelatnici, poduzetnici i brojni posjetitelji.

U Omišlju, 30. rujna 2013.

Dajana Brozić, tajnica Kluba

 

 

 

 

2012.

Big OM

Big OM

Medulinsko-sarajevska ekipa sa skiperom Draženom Horvatom pobjednica je ovogodišnjega BIG OM-a, međunarodnoga natjecanja u lovu na veliku ribu. Pobjednička tuna težila je 101 kilogram, ulovljena je prvoga natjecateljskoga dana, a pobjednicima je osigurala novčanu nagradu od 30.000 kn. – Raspoloženje na brodu tijekom natjecanja bilo je opušteno. Došli smo loviti ribu i znali smo da ćemo nešto uloviti jer smo dva dana prije toga ostali bez ulova, a ovo je onda bila treća sreća. Borba s tunom stokilašicom trajala je oko pola sata, a zanimljivo je da je naišla pored nas baš kada smo mi spavali. Bilo je super, nastojat ćemo doći i dogodine, riječi su radosnoga pobjednika, Dražena  Horvata kojemo je to, kao i njegovoj ekipi, bilo prvo sudjelovanje na BIG OM-u.

Toga je dana „pala“ još jedna tuna pred iskusnom ribolovnom rukom Amerikanca Marca Inouea, teška upola manje, zahvaljujući kojoj je njegova ekipa u konačnom poretku osvojila drugo mjesto i 20.000 kn. Za razliku od prvoga natjecateljskoga dana kada su vremenski uvjeti bili idealni, drugoga je dana oko 13.00 h ribolov prekinut zbog nevremena, ali je ipak ulovljena tuna za 3. mjesto i nagradu od 10.000 kn. Uspjelo je to ekipi na brodu Mah-Mahi sa skiperom Pavom Cindrićem. – Na BIG OM-u sudjelujem od početka i prije dvije godine moja je posada pobijedila. Ovogodišnju tunu ulovili smo na području oko Glavotoka, no, kako je natjecanje prekinuto morali smo je pustiti u more. Za nju smo dobili 200 bodova i osvojili treće mjesto, rekao je Cindrić.

Ovogodišnji BIG OM – KUP OMIŠLJA privukao je 18 ekipa, odnosno 80 natjecatelja, velikih zaljubljenika u sportski ribolov i lov na veliku ribu. Najviše je, naravno, bilo natjecatelja s kvarnerskoga i istarskoga područja, ali su u akvatorij sjevernoga Jadrana došli i natjecatelji iz Slovenije, Njemačke, Italije, pa čak i Amerike. Svečano otvorenje 7. BIG OM-a održano je večer uoči natjecanja, 24. kolovoza, na omišaljskoj rivi, uz nastup članova KUD-a Ive Jurjević i Damira Kedže. Natjecatelje i mnogobrojnu publiku pozdravio je načelnik Općine Omišalj i predsjednik Organizacijskoga odbora Tomo Sparožić zahvalivši svim natjecateljima i sponzorima bez kojih, kako je rekao, ove lijepe morske priče s dušom ne bi bilo. Sparožić je svima poželio mnogo sreće te uz ribarski pozdrav „Rogi ribaru“ proglasio natjecanje otvorenim.

O dozvoljenoj kvoti za ulov na natjecanju, koja je i ove godine iznosila 300 kilograma, brinuli su se iskusni suci Mladen Marković, Zoran Mijat i Tonči Luketa. Pored tuna od minimalno 50 kilograma, bodovali su se još i igluni i iglani najmanje teški 30 kilograma te trupovi dugokrilci, gofovi, lampuge i lucevi teži od 5 kilograma.

Sportska nadmetanja i uzbuđenja upotpunjena su ribarskim feštana nakon oba natjecateljska dana. Mnogobrojni su znatiželjnici tako svjedočili atraktivnom i napetom vaganju ulova, a potom uživali u vrhunskoj gastro ponudi, konzumaciji tune i bogatom zabavnom programu za koji su se pobrinuli organizatori.

Inače, duž cijeloga Jadrana održavaju se samo četiri natjecanja u lovu na veliku ribu: na Visu, Murteru i  u Vodicama, dok je BIG OM jedinstvena manifestacija na sjevernome dijelu Jadrana. Pokrenuta je prije sedam godina sa svrhom popularizacije big game ribolova i obogaćivanja turističke ponude općine Omišalj. Smisao manifestacije jest publici približiti čari mora i mediteranskoga podneblja te ih oplemeniti sportskim nadmetanjem, vrhunskom gastro ponudom i dobrom zabavom. Iz godine u godinu manifestacija se dodatno obogaćuje novim sadržajima pa je BIG OM sve posjećenija sportsko-zabavna manifestacija koju svake godine posjeti više od tisuću ljudi te predstavlja i važan doprinos omišaljskom i krčkom turizmu u cjelini. Pored toga, BIG OM pridonosi brendiranju otoka Krka kao destinacije s vrlo raznolikom turističkom ponudom, a važan je učinak i na produljenje sezone jer se manifestacija održava nakon špice turističke sezone. Dosad je na BIG OM-u sudjelovalo 90-ak ekipa iz Slovenije, Njemačke, Italije, SAD i Hrvatske.

Dosadašnji pobjednici BIG OM-a nisu srušili omišaljski rekord

BIG OM je pokrenut 2006. godine. Nakon prve četiri „sušne“ godine bez ulova, na 5. BIG OM-u 2010. godine pobjednička je tuna imala 62 kg, a ulovila ju je hrvatsko-slovenska posada Mah-Mahi (Pave Cindrić i braća Drago i Mak Jernej). Prošle je godine pobjednička tuna imala čak 290 kg, a ulovili su je Marko Založnik i Mitja Turk. Ove godine, ponovimo, najveća je tuna težila 101 kg.

Dodajmo da od sljedeće godine zaljubljenici u lov na krupne ribe imaju još jedan razlog više za dolazak u Omišalj jer će BIG OM postati kvalifikacijski turnir za odlazak na Svjetsko prvenstvo u big game fishingu, koje će se, spomenimo usputno, 2013. održati u Kostariki.

Big OM 2011
Big OM 2011.

Big OM 2011.

Čak 160 natjecatelja okupilo se na ovogodišnjem BIG OM-u, lovu na veliku ribu i midle game fishingu (Palamijadi) od kojih je njih čak 50 posto došlo iz inozemstva – Slovenije i Italije te čak dalekih Havaja. Uz rekordan broj natjecatelja, ove je godine zabilježen i rekordan ulov velike ribe. Natjecatelji su imali i idealne uvjete za ribolov, more je bilo mirno, vrijeme pravo ljetno pa je i na ribarsku feštu, priređenu na kraju prvoga dana natjecanja, došlo nekoliko stotina posjetitelja. Sve je to pridonijelo da ovogodišnji BIG OM bude dosad najuspješniji, i u natjecateljskom, i u turističko-gospodarskom smislu.

Upravo su ti turističko-gospodarski učinci bili povod inicijatorima i idejnim začetnicima kada su prije šest godina pokrenuli BIG OM. Ova manifestacija potvrđuje da Omišalj nije samo industrijska sredina, štoviše, pored dobre špice sezone, mi možemo ponuditi atraktivne sadržaje i u rujnu.

BIG OM koji je održan od 02-04. rujna predstavlja izvrsnu promociju primorskoga  podneblja, kulture i tradicije. Veliki uspjeh BIG OM-a rezultat je višegodišnjih ulaganja u tu manifestaciju te predstavlja najveći ovogodišnji turistički proizvod u općini Omišalj, a dogodine očekujemo još više natjecatelja.

Što se pobjednika tiče, kažimo da je u BIG OM-u, u konkurenciji 30 ekipa, prvo mjesto i 20 tisuća kuna osvojio slovenski reprezentativac Marko Založnik s kolegom Mitjom Turkom. Drugo mjesto i 10 tisuća kuna osvojila je ekipa Anžea Celarca, također iz Slovenije, dok je treće mjesto i pet tisuća kuna osvojila ekipa Grozdana Vučka iz Viškova. U Palamijadi je sudjelovalo 14 ekipa, a najuspješniji su bili Dejan i Damian Bilicki s ulovljenih 16,9 kg male ribe (palamide, lampuge), drugi je bio Kristijan Jakominić, a treći Idiz Sivić.

Pobjednici BIG OM-a

Pobjednici BIG OM-a

Pobjednici BIG OM-a

- Prvi put smo na ovom natjecanju i baš smo uživali. Što se ulova tiče, iskreno smo se uplašili kad smo vidjeli što imamo na udici. Pomislili smo da je ta tuna od tri metra prevelika za našu barku koja je dugačka samo 5,5 metara. Ipak, nekako smo se snašli i na kraju pobijedili. Jako se veselimo. Dogodine smo opet u Omišlju, rekli su Marko Založnik i Mitja Turk.

Pobjednik Palamijade

Pobjednik Palamijade

Pobjednik Palamijade

- Natječemo se od početka. Prošle smo godine bili drugi, a ove smo uspjeli pobijediti. Presudilo je iskustvo i poznavanje domaćeg terena. Vrijeme je za novi korak, kazao je Dejan Bilicki te najavio da će sa sinom Damianom dogodine nastupiti na BIG OM-u.

Marc Inoue, Havaji

Marc Inoue, Havaji

Marc Inoue, Havaji

- Mnogo se godina bavim ovim tipom natjecanja. Natjecao sam se na Havajima, u Venezueli, Cabo Verdeu, Panami, Meksiku, Floridi, Hrvatskoj… Najveći uspjesi su mi tuna od  476 kg, black marlin težak 345 kg te iglun od 220 kg. Radujem se ovom izazovu.

Big OM 2010
Big OM 2010.

Big OM 2010.

Ove su se godine manifestacije vezane uz natjecanje i popratne manifestacije održavale u Omišlju, a samo natjecanje u akvatoriju Kvarnerskog zaljeva. I ove godine paralelno uz „big game“ ribolov odvijalo se i natjecanje „middle game“ pod nazivom „Palamijada”.

Na ovogodišnjem natjecanju u lovu na veliku ribu prvu je nagradu odnijela tuna teška 62 kilograma. Sretne ruke je bila hrvatsko slovenska posada brodice Mahi Mahi, koju su sačinja vali Pave Cindrć , Drago i Mak Jernej, te je njima pripala i novčana nagrada od 20 tisuća kuna.

Inače je u big game ribolovu  sudjelovalo ukupno šesnaest ekipa, a prvog dana natjecanja, nakon višesatne borbe sa ribom, Predrag Mihaljević ostao je bez tune od oko 150  kilograma. U middle game natjecanju odnosno Palamijadi, pobjedu je odnijela ženska ekipa u sastavu Snježana Huljić,Tanja Grbac saftić, Ranka Čandrlić, Nives Spicijarić i Jasna Jovanović. U ovoj je konkurenciji sudjelovalo petnaest ekipa, a prvonagrađena je posada nagradu od tri tisuće kuna darovala u humanitarne svrhe. Nešto manje od od prvoplasiranih ribolovki, s ukupnim ulovom od preko pet kilograma imali su otac i sin Dejan i Damian Bilicki kojima je pripala novčana nagrada od dvije tisuće kuna .

U čast petog Big Om  natjecanja plivački maratonac Bojan Glažar otplivao je rutu od uvale Črišnjeva do omišaljske rive , te je bio  nagrađen lovorovim vijencem kojeg je dobio od suca Big Om natjecanja  Franje Matića.

Uz bogatu gastronomsku ponudu u kojoj su uz natjecatelje, mogli uživati i svi posjetioci, zabavljao  je  Joso Butorac i grupa Trend.

MENU