Plava zastava

Predromanički plutej

Plava zastava

Prema broju Plavih zastava Hrvatska spada u prvih deset zemalja svijeta,  a među hrvatskim otocima uvjerljivo vodi otok Krk. Plave zastave vijore se i u Njivicama i Omišlju. Plava se zastava u Njivicama vijori neprekidno od  2003. godine i to na plaži Jadran. Plava zastava je međunarodna ekološka nagrada koju međunarodna Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš (FEE) svake godine, u sklopu svog projekta zaštite mora i priobalja, dodjeljuje plažama i marinama u Europi i ostalim dijelovima svijeta. Plava zastava je svjetski prihvaćen standard kojim se jamče čistoća mora i sigurnost na plažama, kvaliteta i prestiž. U širem smislu, to je nagrada za održivi razvoj, očuvanje okoliša, poštivanje prirode.

Prva Plava zastava podignuta je 1985. godine u Francuskoj. Važnost Plave zastave odmah je prepoznata pa je taj projekt vrlo brzo poprimio globalne razmjere. Dobivanje Plave zastave kao svojevrsne eko-markice za plaže i marine postalo pitanje ugleda i prestiža. Da bi neka plaža ili marina dobila Plavu zastavu, mora zadovoljiti četiri stroga kriterija, a to su: kakvoća mora, sigurnost kupača, objekti usluga te odgojno-obrazovni program i informiranje javnosti.

Prema broju Plavih zastava, Hrvatska se ubraja među prvih 10 zemalja svijeta. Tijekom 2012. godine na hrvatskim plažama vijorilo se 106 Plavih zastava a u marinama 18 zastava, od čega ih je otok Krk imao čak 14 (više nego bilo koji drugi hrvatski otok!).

MENU