Recepti

Brudet s palentu (Brudet s palentom)

Brudet s palentu (Brudet s palentom)

Brudet s palentu (Brudet s palentom)

Pripremanje brudeta
Očišćenu ribu izrezati u obroke, tako da svaki gost dobije jedan komad od navedenih vrsta, zatim ribu posoliti (vrlo malo), pobrašniti i u malo dobro ugrijanog ulja malo popržiti, da se stvori korica. Na ulju do pola ispirjati na rebarca izrezani luk, zatim dodati oljuštenu i isjeckanu rajčicu, isjeckani peršun, češnjak, ocat, začine i doliti po potrebi ribljom juhom ili vodom.


Pripremanje palente

1. vode 1,50 l
2. kukuruznog brašna 0,65 kg
3. sol po potrebi

U posebnom-bakrenom ili lijevanom bruncu koji se objesi iznad žara ili stavi na plin doda se voda i sol te prokuha. Polako uz, stalno miješanje, doda se brašno i kuha oko 1 sat. Tako pripremljena palenta sipa se u zdjelu ili kalup za tortu, dobro se poravna, a zatim istrese na okrugli drveni pladanj. Reže se nožem u obliku torte i vruće posluži s brudetom.

Potrebne namirnice (za šest osoba)
1. škampa, žabe, raže i škarpine 1,80 – 2 kg
2. luka 0,50 kg
3. ulja 0,18 l
4. češnjaka 5 češnja
5. peršuna 1 vezica
6. domaćeg octa oko 2 dcl
7. svježih rajčica ili pelata 0,20 kg

Presnec

Presnec

Presnec

Način pripremanja

Od 0,25 kg brašna, 0,05 kg šećera, 0,05 kg masti ili maslaca, 1 jaje, malo soli, zamijesi se tijesto kao za makarune i oblikuje u oblik pogače, malo odmori i valja u okrugli oblik veličine jednog većeg metalnog tanjura ili dva manja i još šire cca 30 %. To tijesto služi kao plašt u koji se umota smjesa sira.

Pripremanje smjese

Mladi sir sitno samljeti, šećer i žumance malo izmješati, začiniti, dodati sir i brašno, lagano spojiti i staviti u pripremljeno tijesto, poravnati, tijestu djelomično rubove zatvoriti, u razmak od 5 cm tijesto uštipnuti tj. ukrasiti, a nareckanim točkićem tijesto još na dasci izreckati.

Tako složen presnac peče se u pećnici na umjerenoj vatri dok lijepo porumeni. Posipa se prah šećerom i najčešće poslužuje hladan. To je poznata slastica otoka Krka, a priprema se u svim mjestima na otoku po vrlo sličnoj recepturi.

Potrebne namirnice za smjesu

1. mladog ovčjeg sira 1 kg
2. šećera 0,25 kg
3. brašna 0,10 kg
4. žumanca 6 kom
5. korica od limuna, vanilin šećer po potrebi

Potrebne namirnice za tjesto

1. brašna 0,25 kg
2. šećera 0,05 kg
3. masti 0,05 kg
4. jaja 1 kom
5. malo soli

MENU