Gastro

Gastronomija

Gastronomija

Suvremena gastronomska ponuda otoka Krka, pa tako i Njivica i Omišlja, iznikla je iz kuhinja starih Bodulki koje su, stoljećima ranije, na osobit način i u posebnim okolnostima pripremale hranu za svoje obitelji. Sputane neimaštinom i ograničenim izborom namirnica (povrće, riba, sitna divljač, povremeno janjetina), stare su Krčanke, uz puno mašte i umješnosti,  svakodnevnu prehranu ipak učinile raznovrsnom i ukusnom. Zapravo, jelo se jako zdravo: puno ribe s domaćim maslinovim uljem, domaćim vinskim octom, raznolikim povrćem i mnoštvom mediteranskih začina (ružmarin, lovorov list i sl.). I vino koje se pilo bilo je domaće, napravljeno u obiteljskim konobama od grožđa dozreloga na raskošnom krčkom suncu.

Kuhinja koja je nekada za siromašnog krčkog seljaka bila jedini izbor, već je odavno stekla svjetsku slavu. Ako je vjerovati legendi, krčkim su se janjcima gostili i na  poznatim Neronovim gozbama u Rimu!

Ta tradicionalna krčka kuhinja danas doživljava novi procvat, sada kao trend i vrhunski gastro-užitak. U krčkim se obiteljskim kućama, ali i restoranima, konobama i hotelima,  tako i danas rado serviraju salata od mrkača, slane ribe, domaće lazanje, palenta sa brodetom, šurlice sa žvacetom, janjetina na razne načine, presnec, kroštuli, fritule…

MENU